Stiftelsen

Klubben ble startet i 27. januar 1961 av Rolf E. Johnsen, Ola Bie-Larsen, Ola Norstrøm. Odd Smedstad, Terje Martinsen og Trond Dahl. De var en selvstendig gruppe, som ved hjelp av loddsalg kunne innbringe sine første penger i kassa, hele 80 kroner, som gikk til innkjøp av nye keeperhansker.I 1961 ble ishockeygruppa tatt opp i idrettslaget, ved en avstemning blant de fremmøtte, som endte 19 mot 1.

Den første kampen

14. januar 1962 spillte KIL Ishockey treningskamp mot Skarnes på Gjemselund. Skarnes ledet 0 – 2, men etter mål fra Harald Riisnæs og Odd Norstrøm, ble det igjen balanse i kampen. I 3. periode kom to mål fra Ola Bie-Larsen og Trond Dahl, og KIL kunne dermed komkludere med seier i premieren. Gruppa ble tatt opp i Norges Ishockeyforbund, og ble etterhvert et lag som lå øverst i 3. divisjon, senere kalt Glåmdal og Romerike Ishockeykrets.

I 2. divisjon fra naturis

På 80-tallet kom spillerne Tore Wålberg og Fred Pedersen til klubben, og ishockeyen stod foran et løft. Det ble en storsatsing som brakte laget opp i 2. divisjon. Det ble noen nervepirrende kamper, mot bla. Bergen, som dro hele 400 tilskuere i snøhaugen på Gjemselund, noe som trolig er rekord i 3. divisjon i Norge.

Men, da laget rykket opp til 2. divisjon, kom kravet om innendørshall, og «iskrigerne» fra Kongsvinger måtte pendle hele 56 turer til Hamar i forbindelse med trening og kamper. Dette resulterte naturlig nok i nedrykk og bare 6 poeng i bagasjen, men tross alt en lærerik og artig opplevelse.

Kongsvinger er med dette det siste laget som rykket opp til 2. divisjon på naturis.

Nedturen..

Etter dette gikk seniorlaget mer eller mindre motvillig nedover i seriesystemet, siden det er vanskelig å hamle opp mot konkurrerende lag uten ishall. Fra å være ett av de beste lagene i Hedmark, foruten Storhamar, måtte KIL finne seg i å være blandt de dårligste.

Hockeygruppa arbeidet like entusiastisk som alltid, for å få ressurspersoner og politikere i byens næringsliv til å realisere drømmen om ishall i Kongsvinger. I året 1992 fylte Kongsvinger Idrettslag 100 år, og i dette jubileumsår fikk også Kongsvinger sin egen Ishall.


Oppturen

Ishockeyen i Kongsvinger er kommet for å bli, og vi tror det vil bli mange morsomme og spennende sesonger fremover.


Trenger du transport til Kongsvinger?

Kongsvinger IL Ishockey er tuftet på frivillighet.

Postet av Kim Erik Deinoff den 23. Apr 2017

Kongsvinger IL Ishockey er tuftet på frivillighet.
Det finnes mange små og store oppgaver som skal løses.

Vi hadde ikke vært der vi er i dag uten innsats fra bidragsytere som Jan Christer og Stine, pluss alle de andre som bidrar i vårt fellesskap.
Vi lader opp til ny sesong

Les mer på Glomdalen
(foto: Erik Mæhlum)